ponedeljek, 6. avgust 2012

Vajgela - WEIGELA FLORIDA

Vajgela ali vajgelija je do 3 m visok listopadni grm s pokončnimi, pri večjih grmih tudi lokasto upognjenimi šibastimi vejami. Poganjki so poraščeni z dlakami v dveh vzdolžnih progah. Navzkrižno razporejeni listi so eno­stavni, eliptični do podolgovato jajčasti, 4-6 cm dolgi, dolgo zašiljeni, zgo­raj ob glavni žili, spodaj pa redko po vsej površini ali samo po žilah dlaka­vi. Cvetovi so dvospolni in po 3-4 skupaj, a brez skupnega peclja rastejo na lanskih kratkih poganjkih. Posamezni cvetovi so do 3 cm dolgi, cevasto zvonasti in spodaj zrasli v cev, ki se na vrhu razpre v 5 zaokroženih krpic. Cvetovi so bledo do temno rožnati ali beli. Plod je do 2,5 cm dolga, ozko podolgovata olesenela glavica, v kateri so drobna robata semena.

Cvet - vajgele
Cvetenje
Enodomna in žužko­cvetna vrsta, cveti maja in junija.

Rastišče
Je na splošno nezahtev­na vrsta, najbolje uspeva v globokih in svežih do vlažnih tleh. Dobro pre­naša nizke  temperatu­re in onesnažen mestni zrak, pa tudi veter ter bolezni in škodljivce. Do­bro raste na odprtih sve­tlih mestih, lahko tudi v polsenci. Slabo prenaša sušo.



Razširjenost
Vajgela je naravno razširjena na Kitajskem, v Mandžuriji, Koreji in na Ja­ponskem. Kot okrasno vrsto jo zelo pogosto sadimo po vsej Sloveniji.

Uporaba
Zaradi cvetov velja vajgela za eno najlepših in najbolj priljubljenih okras­nih grmovnih vrst po vsem svetu spada med najbolj klasične okrasne grme. Znana je po izjemno močnem in bujnem cvetenju, ki pa rastlino lahko dobesedno izčrpa. Sadimo jo posamezno, v skupinah ali v kombi­naciji z višjimi rastlinami. Znanih je več sort ki se razlikujejo predvsem po barvi cvetov, na primer 'Purpurea' s temno rožnatimi cvetovi in 'Va­riegata' z rumenobelo obrobljenimi listi. Skupaj je znanih 12 vrst vajgele, vse prihajajo iz vzhodne Azije. Kot okras prav tako pogosto sadimo raz­lične križance vajgel s še številnejšimi sortami, ki jih večinoma vzgajajo v Evropi in Kanadi; vseh skupaj je več kot 170. Znani sta na primer 'Bristol Ruby' s temno rdečimi in 'Eva Rathke' s svetlo rdečimi cvetovi, sorte pa se razlikujejo tudi po velikosti, obliki, barvi listov in času cvetenja. Nega je preprosta, rastline ostajajo vitalnejše, če jim vsakih nekaj let presvetlimo krošnjo s tem, da po cvetenju porežemo nekaj starejših poganjkov. Stare in grdo rastoče rastline lahko spomladi močno obrežemo, vendar tisto leto verjetno ne bodo cvetele. Najuspešneje jo množimo poleti z neolesenelimi potaknjenci. Vajgelo je leta 1845 odkril in v Evropo prinesel raziskovalec azijske flore Robert Fortune. Izraz florida v latinskem imenu pa se ne nanaša na ameri­ško zvezno državo, ampak na močno izrazite in opazne rdeče cvetove. 

Vajgela - z roznimi cvetovi

Ni komentarjev:

Objavite komentar