nedelja, 5. avgust 2012

Granatno jabolko - PUNICA GRANATUM L.

Granatno jabolko je 2-4 m visok listopadni grm ali majhno, včasih do 5 m visoko drevo. Veje so rahlo 4-6-robe in trnate, gojena sorta pa je brez trnov. Skorja je sprva rdečkasta, pozneje pa siva in z nje se luščijo vzdolžni trako­vi. Listi so večinoma navzkrižno, na dolgih poganjkih včasih premenjaino nameščeni, enostavni, podolgovato jajčasti do suličasti, 2-8 cm dolgi in do 1,5 cm široki, celorobi, kratkopecljati in na vrhu večinoma topi. Cvetovi so dvospolni, škrlatnordeči, do 3 cm široki in v skupinah po 1-3 rastejo na koncu poganjkov. Tako čašni kot venčni listi so rdeči, prašnikov je veliko, pestič je eden. Navidez­ni plod je okroglast, 6-8, pri gojenih sortah do 12 cm debel, na njem je na vrhu ostanek čaše, je rdečkasto rumen do rjav in vsebuje veliko semen, katerih rdečkasta zuna­nja plast je zelo sočna, užitna in vsebuje precej vitaminov. Plodovi osta­nejo na grmu vse do za­četka zime.

Cvetenje
Enodomna in žužko­cvetna vrsta, cveti junija in julija, včasih tudi vse do septembra.

Rastišče
Je značilna vrsta vročih in suhih sredozemskih rastišč. Prenaša vročino in sušo, potrebuje veli­ko svetlobe in toplote, nizke temperature in pozebo prenaša slabo in ni prezimno trdna. Če jo sadimo, izbiramo zava­rovane in tople lege.

Razširjenost
Naravna razširjenost granatnega jabolka ni povsem jasna, prvotno ver­jetno izvira iz Perzije in sosednjih območij. Danes je že skoraj popolnoma udomačeno v skoraj vsem Sredozemlju in na območju od jugovzhodne Evrope do Himalaje. V Sloveniji, kjer ni avtohtono, ga v sredozemskem svetu sadijo kot okrasno ali sadno rastlino, ponekod pa raste tudi podi­vjano. Primer je svetlo in suho kamnito pobočje nad Ospom pod Kraškim robom. V notranjosti Slovenije ne raste.

Uporaba
Granatno jabolko je ena najstarejših gojenih zdravilnih, okrasnih in sadnih rastlin. Gojimo ga lahko kot okrasno rastlino v primorju ali kot lončnico v notranjosti, primerna je na primer pritlikava sorta 'Nana' z drobnimi plodovi. Marsikje, še zlasti v zahodni Aziji, je priljubljena sadna vrsta, plo­dovi sadnih sort so sladki do kiselkasti in užitni sveži ali predelani v sok, liker ali sladoled. Skoraj vsi rastlinski deli vsebujejo zdravilne učinkovine, vendar je pri uporabi skorje, ki je strupena, potrebna previdnost. Skorjo in plodni ovoj uporabljajo za strojenje in barvanje usnja, iz cvetov prido­bivajo rdeče barvilo, iz lesa izdelujejo drobne predmete. Granatno jabolko so častili že Semiti, starim Grkom je pomenilo simbol rodovitnosti. Pri Rimljanih se je imenovalo malum granatum in iz drugega dela imena izvirajo izrazi (topovska) granata, kamen granat in ime špan­skega mesta Granada. V rodu granatno jabolko, ki je edini v družini granatovke, sta le dve vrsti.


Granatno jabolko

Ni komentarjev:

Objavite komentar