sobota, 11. avgust 2012

Rumeni sleč - RHODODENDRON LUTEUM SWEET

Rumeni sleč ali pontska azaleja je do 4 m visok, široko razraščen in gosto razvejen listopadni grm z dlakavimi poganjki in lepljivimi brsti. Močno odganja poganjke iz korenin in se z njihovo pomočjo uspešno vegetativno razširja. Premenjalno nameščeni listopadni listi so enostavni, podolgo­vato suličasti, 6-12 cm dolgi, nežni, po obeh straneh raztreseno žlezasto dlakavi, zgoraj zeleni, spodaj modrikasto zeleni in jeseni rumeno, oranž­no ali svetlo rdeče obarvani. Cvetovi so močno dišeči, živo rumeni, dvo­spolni, posamezni do 5 cm široki in po 7-12 združeni v velika in opazna socvetja. Plod je olesenela glavica, v kateri se razvijejo številna drobna rjavkasta semena.

Cvetenje
Enodomna in žužko­cvetna vrsta, cveti maja.

Rastišče
V naravi raste rahlo za­senčen v spodnji pla­sti iglastih ali mešanih gozdov na nevtralnih ali nekoliko kislih tleh na silikatni podlagi. Je pre­zimno trdna vrsta. Kot večino drugih okrasnih slečev ga gojimo v hu­moznih in rahlo kislih tleh na nekoliko zasen­čenih mestih in s koreni­nami tik pod površino.

Razširjenost
Rumeni sleč je naravno razširjen na Kavkazu in v Zakavkazju, na severo­zahodu pride do Poljske, na jugozahodu pa do Slo­venije. Nekaj zelo majh­nih, izoliranih naravnih nahajališč je namreč tudi pri nas na Dolenjskem, kjer ga najdemo po zakisanih listnatih gozdovih v okolici Boštanja, Vrhka pri Šentjanžu in Brusnic pri Novem mestu. Našteta izolirana nahajališča so reliktne narave oziroma ostanki nekoč bolj strnjenega in večjega areala. Drugje po Sloveniji ga sadimo kot okras.

Uporaba
Rumeni sleč je po svetu priljubljena okrasna vrsta. Zaradi listopadnih li­stov so ga nekoč uvrščali v samostojni rod azalej (staro ime Azalea pontica), ki pa jih danes obravnavamo v okviru slečev. Rumeni sleč sadimo zaradi bujnih živo rumenih cvetov. Najlepše učinkuje v velikih in strnjenih sku­pinah, redkeje sadimo posamezne grme. Po cvetenju grmom odstranju­jemo odcvetele poganjke, tako da ne porabijo preveč moči za nastanek semen. Množimo jih ob koncu poletja z grobanjem ali z delno olesenelimi potaknjenci. Rumeni sleč je tudi pogosta podlaga, na katero cepijo druge okrasne vrste ali sorte. Tako kot drugi sleči je tudi rumeni sleč strupena rastlina. Od leta 1976 je v Sloveniji zavarovana rastlinska vrsta. Skupaj je znanih okrog 1300 vrst slečev (v Sloveniji samoniklo rastejo 3) in še mnogo več križancev in okrasnih sort. Mnoge vrste, največkrat azij­ske ali severnoameriške in pogosto drevesne, so med najbolj priljubljeni­mi okrasnimi rastlinami sploh. Gojimo jih predvsem zaradi velikih, lepih barvitih cvetov, ki so združeni v velika okroglasta socvetia in se razvijejo ob koncu pomladi. Sadimo več tisoč vrst, križancev in sort, med   najpogo­stejšimi vrstami so Rhododendron catawbiense Michx. iz Severne Amerike, Rhododendron williamsianum Rehd. et Wils. iz Kitajske, križanec Rhododen­dron x praecox Carr. in mnogi drugi. 

Rumeni sleč


Ni komentarjev:

Objavite komentar