sreda, 8. avgust 2012

Alpski volčin - DAPHNE ALPINA L.

Alpski volčin je do 0,5 m, redko tudi do 1 m visok, gosto raščen listopadni grmiček s sprva rdečerjavimi in dlakavimi, pozneje pa sivimi in golimi poganjki. Njegove korenine lahko prodrejo globoko med skalne razpoke. Listi so enostavni, podolgovato narobe jajčasti do eliptični, 1-4 cm dolgi, celorobi, sivozeleni, po obeh straneh, še zlasti na spodnji strani, dlakavi in sprva nežni, pozneje močnejši. Listi bolj ali manj enakomerno poraščajo ves poganjek in v primerjavi z nekaterimi drugimi vrstami volčinov niso zbra­ni samo na njegovem koncu. Cvetovi so dvospolni, beli, dišeči, do 10 mm dolgi in do 15 mm široki, iz čašnih listov zraščena cev je po zunanji strani fino svilnato dlakava. Cvetovi so po 6-8 združeni v terminalnih okroglastih kobulih. Koščičasti plod je rdeč ali rume­nooranžen, podolgovat, mesnat, po površini go­sto dlakav in vsebuje eno podolgovato jajčasto koščico.

Cvetenje
Enodomna in žužko­cvetna vrsta, cveti od maja do julija.

Rastišče
Je skromna vrsta, ki naj­pogosteje raste v raz­pokah v apnenčastih skalovjih kraško-istrskih gora. Za rast mu zado­stuje malo prsti in ne po­trebuje veliko hranil. Do­bro prenaša nizke zim­ske temperature, hkrati pa je prilagojen tudi na vroče in suhe poletne razmere. Je svetloljubna vrsta, najbolje uspeva na polno osvetljenih sonč­nih mestih.

Razširjenost
Avtohtono je razširjen po gorovjih srednje in južne Evrope, v Mali Aziji in v severni Afriki. Ponekod raste vse do 2000 m nadmorske višine. Kljub imenu njegov areal v Sloveniji ni alpski, ampak bolj primorsko-istrski. V Sloveniji avtohtono raste na primer na Čavnu, Nanosu, Črnem Kalu, v Zasavju, po pečevjih nad Kolpsko dolino, včasih tudi v notranjosti, na pri­mer na Boču.

Uporaba
Alpski volčin je zaradi lepih, dišečih cvetov ter zaradi goste in nizke rasti zelo primerna in priljubljena okrasna vrsta za sajenje v skalnjakih, majh­nih vrtovih in ob hišah. Rastlina je strupena, kar še zlasti velja za seme. Skorjo alpskega volčina so nekoč uporabljali za rumeno barvanje. Poleg predstavljenih štirih vrst volčinov pri nas rasteta še dve. Dišeči vol­čin (Daphne cneorum L.) je vednozeleni, 10-30 cm visok polegel grmiček z listi, ki so podolgovato suličasti, do 15 mm dolgi, sedeči in razporejeni po vsem poganjku. Cvetovi so karminasto rdeči do rožnati in močno dišeči (od tod njegovo ime). Samonikel, a razmeroma redek je po kamnitih, trav­natih in sončnih pobočjih po skoraj vsej Sloveniji. Progasti volčin (Daphne striata Tratt.) pa je do 40 cm visok, polegel vednozeleni grmiček z ozko suličastimi, do 18 mm dolgimi listi, ki precej nagneteno rastejo na koncu poganjka, in karminasto rdečimi cvetovi. Po gruščnatih tratah in med ru­ševjem v subalpinskem pasu v alpskem območju raste tudi v Sloveniji. 

Alpski volčin













Alpski volčin - cvet

Ni komentarjev:

Objavite komentar