nedelja, 5. avgust 2012

Trilistni limonovec - PONCIRUS TRIFOLIATA (L.) RAF.

Trilistni limonovec ali poncirus je listopadni grm, visok do 4, izjemoma celo do 7 m. Poganjki so izredno gosto razraščeni, rahlo sploščeni, trdi, zeleni, goli, nekoliko poprhnjeni in gosto trnati. Trni so močni in dolgi do 4 cm. Od drugih limonovcev se razlikuje predvsem po listih, ki niso enostavni, ampak trojnati, in po peclju, ki je vzdolžno obraščen z dvema krilcema. Listi so premenjalno nameščeni, posamezni lističi 2,5-6 cm dolgi, topi ali izrezani in po robu rahlo narezani, listni pecelj je dolg 2,5 cm. Zmečkani li­sti prijetno dišijo. Cvetovi so posamezni, dvospolni, beli, dišeči in večji kot pri drugih citrusih, do 5 cm široki in imajo majh­no čašo in izrazite bele, narobe jajčaste venčne liste. Plodovi so rumeni, okroglasti in podobni li­monam, le da so manjši in največ 3-5 cm debeli, dlakavi, neprijetno diše­či, grenki in neužitni.

Cvetenje
Enodomna in žužkocvet­na vrsta, cveti aprila in maja, pred olistanjem. 

Trilistni limonovec - plodovi


Rastišče
Potrebuje podnebje s to­plim poletjem in blago zimo in dobro prenaša sušo. Prenaša tudi vroči­no in je prezimno trden. Sadimo ga na sveža, rah­la, rodovitna in dobro odcedna tla, ki so nev­tralna ali rahlo kisla, in izbiramo svetla ali le ne­koliko zasenčena mesta.






Razširjenost
Izvira s severa Kitajske in iz Koreje, že zelo dolgo ga gojijo tudi na Japon­skem. Gojijo ga tudi po vsej Evropi. V Sloveniji ne raste avtohtono, gojene­ga pa najdemo v vseh delih Slovenije, čeprav je razmeroma redek.
 
Uporaba
Kot okrasno vrsto ga gojimo zaradi zanimivih listov in trnatih poganj­kov ter lepih dišečih cvetov in plodov. Lepo učinkuje, če ga sadimo po­samezno. Ker dobro prenaša obrezovanje, ga uporabljajo za oblikovanje goste in praktično neprehodne žive meje. Ponekod takšne žive meje za­sajajo okrog vojaških objektov in podobnih varovanih območij. Za sajenje v bližini vrtcev in šol vrsta zaradi nevarnih trnov ni primerna. Sorta 'Fly­ing Dragon' ima zanimivo skrivenčeno rast. Ker je odpornejši od svojih sorodnikov, kot so limone, pomaranče in mandarine, in ker oblikuje zbito gost in prepleten koreninski sistem, ga uporabljajo kot podlago, na katero cepijo te vrste, kadar jih sadijo v lonce in druge posode. Negujemo ga s spomladanskim odstranjevanjem odmrlih ali šibkih poganjkov, žive meje pa obrezujemo v začetku poletja. Množimo jih poleti z delno olesenelimi potaknjenci ali s semeni, ki jih posejemo jeseni, takoj, ko dozorijo. Surovi plodovi sicer niso užitni, vendar jih lahko uživamo predelane v marmelado, posušene in zmlete pa uporabljamo kot začimbo. Nezreli so uporabni v zdravilstvu kot sredstvo za zapiranje ter diuretik in stomahik. Poncirus je monotipski rod in vsebuje eno samo vrsto. 

Trilistni limonovec - izjemno lep okrasni grm

2 komentarja: