Cvetenje
Enodomna in žužkocvetna
vrsta, cveti od julija do septembra.
Rastišče
Sirski oslez najbolje
uspeva na odprtih in svetlih mestih na humoznih in dobro odcednih tleh. Čeprav
lahko preživi tudi sušo, ga je ob pomanjkanju padavin, zlasti pred cvetenjem,
priporočljivo zalivati. Je prezimno trden in na splošno prenaša nizke
temperature, le mladi osebki včasih pomrznejo. Dobro raste v mestnem okolju.
Razširjenost
Sirski oslez je
naravno razširjen v južni in vzhodni Aziji (na Kitajskem, Japonskem in v
Indiji), v Siriji pa kljub imenu ne. Ponekod v južni Evropi je tudi že
udomačen. V Sloveniji ne raste avtohtono, vendar je v vseh delih zelo pogosta
okrasna vrsta.
Uporaba
Sirski oslez sadimo
kot okrasni grm zaradi lepih in velikih okrasnih cvetov. Med sortami z
enostavnimi cvetovi so najbolj znane 'Blue Bird' (sin. 'Oiseau Bleu') s svetlo
vijoličastimi, na sredini rdečimi cvetovi, 'Diana' z belimi in 'Rubis' z
rdečimi cvetovi, med sortami z manjšimi vrstnatimi cvetovi pa so znane 'Jeanne
d'Arc' in 'Speciosus' z belimi, 'Duc de Brabant' z rožnatimi in 'Ardens' s
škrlatnimi cvetovi. Sadimo ga posamezno ali v skupinah, primeren je za
ozelenjevanje teras, vrtov, atrijev in tudi kot posodovka, ki pa jo je treba v
obdobju močne rasti pogosto zalivati. Dobro prenaša obrezovanje, zato je
uporaben tudi za žive meje. Košato rast pri mladih rastlinah spodbudimo s
prirezovanjem stebelnih vršičkov, odrasle rastline lahko spomladi precej močno
obrežemo. Obrežem o tudi pozeble dele. Če želimo spodbuditi cvetenje, enoletne
poganjke vsako leto skrajšamo na 4-5 očesc. Množimo jih spomladi s semeni,
konec pomladi z zelenimi potaknjenci ali poleti z delno olesenelimi
potaknjenci. Mladi listi in cvetovi so užitni. Presne včasih dodajajo solatam,
iz sušenih pripravljajo čaj. Imajo več zdravilnih lastnosti, med drugim
odpravljajo želodčne težave in izboljšujejo tek. Iz debele je mogoče
pridobivati vlakna za izdelavo papirja in privezovanje, s cvetovi je mogoče
barvati modro, iz listov izdelujejo šampon za lase. V rodu je 300 vrst.
Sirski oslez |
Ni komentarjev:
Objavite komentar