Cvetenje
Dvodomna in žužkocvetna
vrsta, cveti maja in junija.
Rastišče
Najraje raste v
listnatih gozdovih, v gozdovih mehkih listavcev in v obrečnih gozdovih po
nižinah in gričevjih. Potrebuje sveža
do vlažna, za krajši čas lahko tudi suha in s hranili bogata, peščeno-ilovnata
do glinasta tla in razmeroma veliko toplote. Je svetloljubna in večinoma
prezimno trdna rastlina, poškoduje pa jo lahko pozna slana.
Razširjenost
Divja vinska trta je
avtohtono razširjena od južne srednje Evrope čez jugovzhodno Evropo in vzhodno
Sredozemlje do Male Azije in Bližnjega vzhoda, raste tudi v severozahodni
Afriki. Povsod v naravi je zelo redka. Verjetno je avtohtona tudi v Sloveniji,
kjer navajajo njeno redko pojavljanje po vlažnih gozdovih, nabrežjih in logih v
panonskem, predpanonskem in sredozemskem svetu. Kako pogosta je v resnici, je
vprašanje, saj so lahko divji vinski trti močno podobne tudi rastline, ki se
razvijejo iz semen gojenih sort vinske trte.
Mnogo pogostejša od
divje vinske trte je pri nas gojena vinska trta (Vitis vinifera L.), ki
verjetno izvira z območja Kavkaza, vendar je danes znana samo kot gojena vrsta.
Od divje vinske trte se razlikuje predvsem po debelejših poganjkih, po listih,
ki imajo razločno globoke zareze med krpami in so bolj dlakavi, po dvospolnih
cvetovih (rastlina je torej enodomna) in po jagodah, ki so večje, sočne, sladke
ter imajo semena značilne hruškaste oblike. Znanih je ogromno število sadnih
sort. Vinska trta je ena najstarejših in najpomembnejših kulturnih rastlin,
morda so jo gojili že leta 10.000 pr. n. št., zanesljivo pa v Egiptu že okrog
leta 4000 pr. n. št. V Antiki so jo razširili po vsem Sredozemlju, zunaj
Sredozemlja, Evrope in zahodne Azije pa so jo začeli gojiti šele po 15.
stoletju, Na gojenje vinske trte je močno vplival pojav trtne uši, ki so jo v
letih 1858-1862 v Evropo prinesli iz Amerike in je vrsto skoraj uničila. Kulturo
vinske trte so rešili z uvedbo cepljenja plemenitih sort na podlage ameriških,
proti trtni uši odpornih vrst. Danes vinsko trto v toplejših predelih po skoraj
vsem svetu gojijo zaradi plodov, ki so užitni sveži ali posušeni v rozine ali
predelani v sokove ali vino.
Ni komentarjev:
Objavite komentar