Cvetenje
Enodomna in žužkocvetna
vrsta, cveti aprila in maja, v višjih legah junija.
Rastišče
Najraje raste na
svežih, rahlih in humoznih rastiščih, najbolje ob zadostni količini svetlobe,
čeprav prenese tudi nekaj zasenčenja. Suše ne prenaša dobro, včasih raste
tudi na revnejših tleh.
Razširjenost
Razširjen je predvsem
v srednji, vzhodni in južni Evropi, čeprav na skrajnem jugu Evrope ne raste.
Proti vzhodu se njegov areal širi še daleč v Azijo. V Sloveniji je avtohton in
najpogostejši v gorskem in subalpinskem pasu, kjer raste vse do zgornje gozdne
meje oziroma do 1700 m nadmorske višine. Je značilna vrsta jelovih bukovij in
raste po gozdnih robovih, močneje se razširi na posekah in pogoriščih.
Uporaba
V gozdu je pomemben
kot pionirska vrsta, saj s koreninami in dobrim odganjanjem iz panja varuje tla
in jih s hitro razpadajočim opadom izboljšuje. Plodovi so pomembna ptičja
hrana. Ponekod ga zasajajo kot okrasno rastlino, znani sorti sta 'Plumosa',
katere lističi imajo drobno narezane robove, in 'Plumosa Aurea' s podobnimi
lističi, ki so sprva bronasto rdečkasti, pozneje pa zlato rumeni. Plodovi so
dobri, po okusu nekoliko spominjajo na rdeči ribez in naj bi bili najboljši med
vsemi bezgi. Odstraniti jim je mogoče semena in jih predelati v sadni sok ali
marmelado, presni pa niso užitni. Navedbe o užitnosti se v literaturi nekoliko
razlikujejo, vendar večinoma opozarjajo na strupenost semen, ki jih je treba v
predelavi odstraniti iz plodov. Iz semen je s pomočjo posebnih postopkov mogoče
celo pridobivati jedilno olje. Plodovi vsebujejo snovi, ki povzročajo
zaspanost, zato so jih v ljudski medicini nekdaj priporočali kot uspavalno
sredstvo, divji bezeg pa ima še nekaj zdravilnih lastnosti. Listje so nekoč
uporabljali kot naravno sredstvo za odganjanje mrčesa. Tudi skorja in korenine
so verjetno nekoliko strupeni, zato je pri kakršnemkoli uživanju potrebna
previdnost. Les so nekoč uporabljali v ljudski obrti, iz naravno votlih
poganjkov so na primer izdelovali različne cevke in piščalke.
Divji bezeg |
Divji ali rdeči bezeg |
Ni komentarjev:
Objavite komentar