Cvetenje
Enodomna
in žužkocvetna vrsta, cveti od junija do avgusta.
Navadni kaprovec - cvet |
Rastišče
Navadni
kaprovec je rastlina suhih rastišč na apnenčasti podlagi. Največkrat raste v
razpokah po skalovju in po strmih pečinah, v mestih in vaseh jo pogosto
najdemo po zidovih in škarpah. Dobro prenaša sušo in sončno pripeko, je svetloljubna in zasenčena slabše uspeva.
Razširjenost
Navadni
kaprovec je avtohtono razširjen v vsem Sredozemlju, na Krimu in ponekod v
zahodni Aziji. Njegova avtohtonost v Sloveniji, kjer je redek, ni povsem jasna.
Vsekakor raste samo v primorju. Predvsem breztrnati različek (C. s. var.
inermis), ki je verjetno ostanek nekdanjega intenzivnejšega gojenja, najdemo
po zidovjih ponekod v sredozemskem svetu, na primer v Piranu (najobsežnejše je
verjetno pojavljanje na zidovih okrog cerkve sv. Jurija), v Strunjanu, v
Koštaboni in drugje.
Uporaba
Nasoljene
ali v kis vložene cvetne brste (t. i. kapre) uporabljamo kot značilno
sredozemsko začimbo, ki jo dodajamo mesnim jedem, ribam, zlasti filetom, picam,
divjačini, omakam in nekaterim sirom. Na splošno velja, da so kapre tem boljše,
čim manjše so. Ponekod, največ v Španiji in Italiji, v kis vlagajo tudi
plodove, mlade poganjke pa pripravljajo podobno kot divje šparglje. Največ
kaper pridelajo Španija, Grčija in Francija, kot posebno kakovostne so znane
kapre z Malte. Kapre lahko nabiramo z divjih rastlin, v državah, ki so največje
pridelovalke, pa jih gojijo tudi v intenzivnih nasadih. Triletna gojena
rastlina lahko venem letu proizvede do 3 kg kaper. Kaprovec ima vrsto
zdravilnih lastnosti, skorja korenin na primer deluje kot odvajalo, skorja
debele deluje kot diuretik in pospešuje tek, pravilno (v suhem vremenu) nabrane
in vložene kapre naj bi blažile bolečine v želodcu. Izvlečki iz korenin so uporabni
v kozmetični industriji. Pepel iz kaprovčevih korenin so včasih uporabljali
kot vir soli. Po zidovih v naseljih rastoče rastline so zaradi lepih cvetov in
listov tudi okras sredozemskih naselij. Skupaj je znanih okrog 250 vrst
kaprovcev.
Navadni kaprovec |
Ni komentarjev:
Objavite komentar