Cvetenje
Enodomna in žužkocvetna
vrsta, cveti aprila in maja.
Rastišče
Dobro prenaša senco
in polsenco, vendar uspeva tudi na odprtih mestih z več svetlobe. Odporna je
proti onesnaženemu mestnemu okolju in mrazu, čeprav ji nizke zimske
temperature včasih poškodujejo liste. Rada ima sveža in globoka rodovitna tla.
Velja za skromno in prilagodljivo vrsto, slabše prenese zbita tla in močan
veter.
Razširjenost
Izhaja iz zahodnega
dela Severne Amerike, raste od Britanske Kolumbije severne Kalifornije. V
Evropo so jo prvič prinesli leta 1823, in sicer v Italijo.Danes jo gojijo
največ v južni Evropi, kjer ponekod raste tudi podivjano. Tudi po vsej
Sloveniji je pogosta okrasna vrsta, zaradi velike prilagodljivosti in
sencozdržnosti pa marsikje raste podivjano in je potencialno invazivna vrsta,
na katero je dobro biti pozoren.
Uporaba
Jagode mahonije
dozorijo septembra in ostanejo na vejah do zime, ko so koristna hrana za ptice
in druge rastlinojede živali. Ker so užitne, so jih ponekod uporabljali za
barvanje vina, v domovini tudi za izdelavo žganih pijač. Je medonosna vrsta,
zato jo rade obletavajo žuželke. Navadno mahonijo sadimo kot okras, lepo se
ujema s sleči in trajnicami, primerna je za bolj senčna mesta, pokopališča,
žive meje, skalnjake, tudi za rezanje zelenja in vence. Najbolj znani sorti sta
'Appollo' s svetlečimi, tudi pozimi zelenimi listi in debelejširni plodovi in
na mraz bolj občutljiva 'Atropurpurea' s predvsem pozimi rdečimi listi. Rod mahonija
ima ime po severnoameriškem vrtnarju irskega rodu Bernardu McMahonu. Botanična
posebnost je križanec med vrstama iz različnih rodov, in sicer med vrstama
Mahonia aquifolium in Berberis vulgaris; njegovo latinsko ime je Mahoberberis
neubertii. Njegovi listi na dolgih poganjkih so enostavni, 3-5 cm dolgi in po
robu trnati, na kratkih poganjkih pa deloma enostavni in sedeči, deloma trojnati
in pecljati. Je izjemno redek, večinoma ga gojijo samo v rastlinskih zbirkah,
na primer v Botaničnem parku v Sežani.
Navadna mahonija |
Navadna mahonija - cvet |
Naša mahonija cveti pozimi, jagode pa so zrele aprila. Predvsem kosi jih zelo ljubijo!
OdgovoriIzbriši