Cvetenje
Enodomna in žužkocvetna
vrsta, cveti maja in junija.
Rastišče
Vrsta raste predvsem
na tleh, ki se razvijejo na karbonatni matični podlagi. Bolj ko so tla apnenčasta,
bolje prenaša sušo. Je prezimno trdna, odpornost proti mrazu se zmanjša, če
rastlina na prebogatih tleh raste zelo hitro. Potrebuje svetla mesta, dobro
prenaša tlak okrog korenin in mestno okolje. Kjer je naravno razširjena, raste
po gozdnih robovih in grmiščih na suhih kamnitih tleh.
Razširjenost
Samoniklo raste v
južni Evropi od Španije do Italije in čez Balkanski polotok vse do Male Azije,
Kavkaza in zahodne Azije. Marsikje se zunaj naravnega areala razrašča
podivjano. V Sloveniji ognjeni trn ne raste avtohtono, kar je nekoliko
presenetljivo, vendar je zelo pogost po parkih, vrtovih in ob hišah.
Uporaba
Ognjeni trn sadimo
kot okras zaradi bujnega cvetenja in še bolj zaradi ognjeno rdečih (od tod
njegovo ime) ali oranžnih plodov, ki na grmu ostanejo še skoraj vso zimo.
Pozimi je ognjeni trn brez dvoma eden najlepših okrasnih grmov. Znanih je nekaj
sort, ki se med seboj razlikujejo predvsem po barvi plodov. Sadimo ga posamič
ali v skupinah. Ker zelo dobro prenaša obrezovanje, ga uporabljamo tudi za
oblikovanje gosto prepletenih in skoraj neprehodnih, a izredno privlačnih živih
mej. Sadimo ga lahko skoraj povsod, pogost je ob zidovih, kjer ga z
obrezovanjem in napenjanjem mladih poganjkov strnjeno oblikujemo, enako pogost
je pri vhodih in pod napušči, kjer druge vrste zaradi pomanjkanja vlage težje
preživijo. Zaradi ostrih in močnih trnov odsvetujejo njegovo sajenje v bližini
vrtcev, šol, kolesarskih stez in podobnih mest. Obrezujemo ga spomladi in po
vsakem posegu se zelo hitro obnovi. Množimo ga poleti z delno olesenelimi potaknjenci,
lahko tudi z delitvijo korenin. Plodovi so priljubljena zimska hrana ptic,
predvsem brinovk. Ljudje so plodove nekoč uporabljali za pripravo marmelade,
pražena semena pa celo kot kavni nadomestek. Znanih je 6 vrst ognjenih trnov,
vse izhajajo iz Evrazije.
Ognjeni trn - plodovi |
Ognjeni grm - živa meja |
Ni komentarjev:
Objavite komentar