nedelja, 1. januar 2012

Laburnum anagyroides Med.- navadni nagnoj

Grm ali do 7 m visoko drevo. Mladi poganjki in popki so prileglo sivo dlakavi. Listi imajo 2 do 7 cm dolg pecelj, lističi sedeči, eliptični, dolgi 3 do 6 cm. Grozdasta socvetja z 10 do 30 cvetovi so 10 do 25 cm dolga in viseča. Pojavijo se v aprilu in maju. Plodovi so ploščati stroki, dolgi 4 do 7 cm in svilnato dlakavi. Dozorijo avgusta ali septembra. Navadni nagnoj raste predvsem na toplih rastiščih, v svetlih listnatih gozdovih od nižine do subalpinskega pasu. Vsi deli rastline, zlasti cvetovi, semena in skorja vsebujejo strupeni alkaloid laburnin. Kljub temu ga divji zajci radi obglodajo. Zaradi zlatorumenih cvetov ga gojimo tudi kot okrasno rastline.

Na vlažnejših rastiščih, v senčnih gozdovih raste alpski nagnoj (Laburnum alpinum PresI), ki se od navadnega loči po golih poganjkih, listih in strokih, lističi pa so po robovih drobno štrleče dlakavi.

Cvetovi običajno po 2 do 3, lahko tudi po več v socvetju. Stroki so 5 do 10 cm dolgi, ozki in razpadejo na posamezne segmente. Dobimo jo na suhih kamnitih tleh, predvsem v submediteranu. Šmarno deteljo gojijo tudi kot okrasen grm.

Ni komentarjev:

Objavite komentar