ponedeljek, 30. januar 2012

Betula pendula Roth (Betula verrucosa Ehrh.)- navadna breza

Ima velik areal, ki obsega pretežni del Evrope od Skandinavije (65° sev. širine) do severne Španije, Sicilije, Grčije in Kavkaza, proti vzhodu pa sega do Mongolije in Japonskega morja. Zraste do 30 m v višino, 0,4 do 0,5 m v debelino. Koreninski sistem je močno razvejen in glede na tla površinski ali srednje globok. Deblo je vitko, bolj ali manj ravno do vrha. Veje so tanke, viseče in ustvarjajo rahlo, svetlo krošnjo. Skorja je pri mladih poganjkih rdečkastorjava s svetlimi bradavičastimi tvorbami. Debelna skorja je najprej bela in se lušči v prečnih trakovih, kasneje pa postane v spodnjem delu črna in močno razbrazdana. Popki so drobni, do 4 mm veliki, rdečkastorjavi. Listi so goli, v začetku podobno kot poganjki nekoliko lepljivi, rombične oblike, dolgi 3 do 7 cm in 2 do 4 cm široki. Peclji 2 do 3 cm dolgi, listna ploskev dvakrat ostro napiljena. Moške mačice sedeče, po 2 do 3, zrele so dolge 4 do 6 cm. Ženska socvetja pecljata, med cvetenjem pokončna, okoli 2 cm dolga, ob zrelosti plodov julija in avgusta viseča. Plodovi (semena) drobni, 2 mm veliki, ob straneh z 2 krilcema. Kalivost je nizka (10 do 30%).

Breza prvi dve leti počasi raste, potem pa vedno hitreje, dokler med 15. in 20. letom ne doseže največjega prirastka (do 1 m na leto). Kasneje rast zastaja.

Breza je ekološko precej prilagodljiva vrsta. V severni in vzhodni Evropi tvori čiste sestoje, pri nas pa je primešana vrsta, razen kadar se razvije v manjših sestojih ob opuščenih rudnikih, na posekah in pogoriščih. Tedaj ima pionirsko vlogo in se obdrži, dokler je ne prerastejo druge, glede svetlobe manj zahtevne vrste. Uspeva na silikatu ali na apnencu pa tudi na kislih in izpranih tleh. Je dokaj odporna na mraz, slabo pa prenaša daljšo sušo.

Brezov les je rumenkast do rdečkastobel, srednje težak, srednje trd, slabo cepljiv in zelo elastičen. Je neobstojen. Ogrevna moč velika. Uporabnost raznovrstna od kolarstva in mizarstva do vezanih plošč, celuloze, umetne svile itd. Brezov sok uporabljajo v kozmetiki. Listi vsebujejo precej vitamina C, popki pa zelo cenjeno eterično olje. Breza je zelo pogosto parkovno drevo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar