torek, 31. julij 2012

Zvezdasta magnolija / MAGNOLIA STELLATA

Zvezdasta magnolija je do 3 m visok, počasi rastoč listopadni grm, redko tudi majhno drevo z gosto dlakavimi poganjki in gosto raščeno krošnjo. Cvetni brsti so veliki in močno dlakavi. Listi so premenjalno nameščeni, enostavni, ozko eliptični do narobe jajčasti, 4-10 cm dolgi, usnjati in pre­cej trdi, zgoraj temno zeleni in goli, spodaj svetlejši, mrežasto žilnati in prav tako goli. Opojno diše či beli cvetovi se pojavijo še pred olistanjem in po obliki spominjajo na zvezdo (od tod njeno ime), ozki in dolgi čašni in venčni listi so enaki (t. i. tepali) in jih je 12-18, premer cveta je okrog 8 cm. Plod je zelen, nesimetričen in okrog 5 cm dolg, po svoji obliki nekoliko spominja na zvito kumaro in vsebuje semena z oranžnordečim arilusom.

Cvetenje
Enodomna in žužkocvet­na vrsta, cveti od kon­ca februarja do začetka aprila.

Rastišče
Je razmeroma prilagodljiva in večinoma prezim­no trdna vrsta, čeprav ji hud zimski mraz lahko uniči cvetne brste. Še pogosteje jo ogroža spo­mladanska pozeba, zato jo je priporočljivo saditi v zavarovane lege med zgradbami ali med dre­vesi. Je polsvetloljubna vrsta, najbolje raste v do­poldanski senci in popol­danskem soncu, ustreza­jo ji hladne lege z dovolj zračne in talne vlage, suše ne mara, potrebuje pre­pustna, a zmerno vlažna, po reakciji nevtralna do kisla, globoka in s hranili bogata tla. Mestno okolje prenaša dobro, slabše ra­ste na zbitih tleh.
Razširjenost
Naravno je razširjena samo na Japonskem, kjer kot endemit raste v obre­čnih gozdovih ob zalivu Ise pri Nagoji na otoku Honšu vse do nadmorske višine 600 m. Zaradi poseljenosti območja je ogrožena in ji lahko grozi celo izumrtje. Na Japonskem jo že stoletja gojijo tudi kot posodovko, v Evropo pa so jo prinesli leta 1877 in je danes pogosta okrasna vrsta. Tudi po vsej Sloveniji jo sadimo kot okrasno rastlino.


Zvezdasta magnolija - cvet
Uporaba
Zvezdasta magnolija je ena najmanjših, a tudi najlepših in najbolj priljub­ljenih vrst magnolij. Je odlična okrasna vrsta za manjše vrtove, potrebuje zelo malo nege in skoraj nič obrezovanja, če jo že obrezujemo, to stori­mo takoj po cvetenju in s tem preprečimo obrezovanje cvetnih popkov, ki bodo zacveteli naslednje leto. Oblikuje lepo in gosto krošnjo, zaradi zgod­njega in bujnega cvetenja je še zlasti primerna za ustvarjanje kontrastov s sajenjem pred temno ozadje ali ob ribnike. Med najbolj priljubljenimi sortami so nekoliko močneje raščena in na pozno slano manj občutljiva sorta 'Royal Star' s snežno belimi, vrstnatimi cvetovi s 25-30 tepali, ki se razprejo nekoliko pozneje kot pri osnovni vrsti, 'Rosea' z rahlo rožnatimi in 'Centennial' z velikimi snežno belimi cvetovi. Sorta 'Scented Silver' cve­ti belo, njen vonj pa spominja na limono. Kuhani mladi listi so užitni.
 
Zvezdasta magnolija

Ni komentarjev:

Objavite komentar