sobota, 17. december 2011

Sorbus aucuparia L.- jerebika

Raste v Evropi in zahodni Aziji, v Sloveniji skoraj povsod, v nižinah v svetlih gozdovih in gozdnih robovih, pa tudi v sredogorju jelovo-bukovih gozdov in v subalpinskem pasu do zgornje gozdne meje.

Zraste do 16 m visoko; v sestoju z vitkim, tankim deblom in skromno krošnjo. Skorja je v mladosti srebrnosiva in gladka, kasneje svetlo sivorjava in plitvo razpokana. Koreninski sistem je močno razvejan. Poganjki so najprej dlakavi, kasneje goli z dlakastimi popki, lihopernati do 20 cm dolgi, sestavljeni iz 9 do 15 ozko eliptičnih lističev. Jeseni so rdeče ali rumeno obarvani. Cvetovi so v mnogocvetnih češuljah z močnim, neprijetnim vonjem, venčni listi so beli. Plodovi dozorijo v avgustu in septembru. So okrogli, 1 cm veliki, živordeči in ostanejo še dolgo pozimi na drevesih za hrano ptičem. So užitni, vendar trpko kislega okusa. V njih so običajno po 3 semena.
Jerebika je svetlobna vrsta, glede tal pa precej skromna. Lahko uspeva na silikatu ali apnencu, na bogatih ali revnih tleh. Živi do 100 let.

Jerebika prispeva k ekološki pestrosti gozdov, zaradi živobarvnih listov in plodov pa je zelo priljubljena tudi kot parkovno drevo. Cvetove in plodove uporabljajo v zdravilstvu. Plodovi vsebujejo veliko vitamina C in vitamina A. Les je srednje težak, trd, slabo cepljiv in na prostem neobstojen. Uporablja se v mizarstvu, kolarstvu. rezbarstvu in sodarstvu. Ogrevna moč srednja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar