nedelja, 18. december 2011

Robinia pseudacacia L.- robinija, »akacija«

Doma je v vzhodnih in osrednjih predelih ZDA. Leta 1601 so jo prenesli v Evropo. Da­nes je ena najbolj razširjenih drevesnih vrst (Evropa, srednja in vzhodna Azija, severna in južna Afrika, Nova Zelandija).

Zraste do 30 m visoko, v debelino do 0,35 m v sestoju in do 0,5 m na samem. Krošnja je v sestoju podolgovata, na prostem okroglasta. Koreninski sistem ima do 1,5 m globoko srčno korenino in do 20 m dolge stranske, površinsko potekajoče korenine. Na koreninicah so go­moljčki s simbiontskimi bakterijami, ki presnavljajo zračni dušik. Skorja je na mladem deblu gladka in siva, kasneje precej debela m grobo vzdolžno razbrazdana. Poganjki so zeleni ali rdečkastorjavi, popki drobni in skriti pod nabreklim zalistjem. Ob njih sta po dva močna trna. Listi so lihopernati, 10 do 30 cm dolgi, sestavljeni iz 9 do 21 lističev. Prijetno dišeči cvetovi so beli, po 15 do 20 v grozdastih socvetjih. Stroki so do 10 cm dolgi, 6 do 8 ledvičastimi semeni.

Robinija se olista in cveti v aprilu ali maju. Listi odpadejo v septembru, plodovi dozorijo v septembru in oktobru in odpadajo še pozimi. Je hitrorastoča vrsta, že v prvem letu zraste do 1 m. Ima veliko obnovitveno moč, tako da novi poganjki lahko poženejo iz korenin, štorov, vej in debla.

Je svetlobna vrsta, glede tal precej nezahtevna. Zaradi tega se zelo močno širi po raznih degradiranih gozdnih površinah. Na dobrih, vendar slabo zaraščenih gozdnih tleh ovira obnovo z drugimi drevesnimi vrstami, na slabših tleh pa je lahko edina, ki omogoča proizvodnjo uporabnih sortimentov. Les je sre­dnje težak, trd, zelo elastičen in čvrst. Ogrevna moč je zelo velika. Beljava je rumeno bela, je­drovina rumenorjava do rumeno zelena. Les je izredno trajen in v tem pogledu prekaša tudi hrastovino. Uporabnost mnogovrstna, vendar jo omejujejo skromne dimenzije debel.

Mladi in še nezreli stroki ter semena so užitna in jih pripravljamo podobno kot fižol. Med užitne dele štejemo tudi cvetove, ki so surovi strupeni. Med cvetenjem je robinija pomembna paša za čebele. Sadijo jo tudi v parkih in drevoredih.

Ni komentarjev:

Objavite komentar